ΥΛΙΚΑ:
1 χταπόδι (1½-2 κιλά, καθαρισμένο, χωρισμένο στα πλοκάμια του και η κουκούλα κομμένη στα δύο)
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, περασμένο από τον χοντρό τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
1/2 ποτήρι χυμό ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
τα φύλλα από 3-4 κλωνάρια θυμάρι, ψιλοκομμένα ή 1 κοφτή κουτ. σούπας θυμάρι ξερό, καλά τριμμένο
1/2 κ.γ. ζάχαρη
1/4 του ποτηριού ελαιόλαδο
2 κόκκοι μπαχάρι (εγώ προτιμώ σε σκόνη...μια "πρέζα")
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
πιπέρι
νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Πλένουμε πάρα πολύ καλά το χταπόδι και καθαρίζουμε το κεφάλι και την κουκούλα.
Το βάζουμε στην χύτρα με 1/4 ποτηριού νερό για να μην κολλήσει και το βράζουμε για 20 λεπτά.
Ανοίγουμε την χύτρα και σουρώνουμε το χταπόδι (θα πρέπει να έχει πάρει ροζ χρώμα,να έχει μαλακώσει και να έχει βγάλει τα υγρά του).
Το κόβουμε σε κομμάτια και το κρατάμε στην άκρη.
Στη χύτρα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε ελαφρά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το χταπόδι.
Αφήνουμε 2' και σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, τα φύλλα δάφνης, το θυμάρι, το μπαχάρι, πιπέρι και λίγο νεράκι.
Κλείνουμε την χύτρα και βράζουμε για 15' μέχρι να μαλακώσει εντελώς το χταπόδι και να πήξει η σάλτσα του.
Έτοιμο!!
TIP:
Συνοδέψτε το με πατάτες τηγανιτές ή ρύζι ή μακαρόνια ή απλά απολαύστε το μόνο του!
Ο χρόνος βρασίματος ποικίλει ανάλογα το μέγεθος - πάχος του χταποδιού.
Εαν θέλετε πιό δεμένη σάλτσα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο πριν το τέλος, μισό κουταλάκι του γλυκού νισεστέ.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!
ΚΑΤΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου