Ads 468x60px

Pages

Για το blog, tokouzinakitispareas.blogspot.com, χρησιμοποιούνται εκτός από τις προσωπικές φωτογραφίες των αρθρογράφων, &εκείνες που είναι δημοσιευμένες στο internet.

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Τυρόπιτα της Γιαγιάς

ΥΛΙΚΑ:
1 φύλλο κρούστας
1 κρεμα γάλακτος 500ml
1 σοδα υγρή (κουτάκι) 330ml
6 αυγά
400γρ. φέτα
400γρ. ρεγκάτο τριμμένο
Βούτυρο γάλακτος (για να αλείψουμε το πυρέξ κ να ραντίσουμε τα φύλλα)
Πιπέρι (περιπου μια κουταλια της σουπας)


ΕΚΤΈΛΕΣΗ:
Από το προηγούμενο βράδυ κόβουμε τα φύλλα κρούστας με το χέρι σε μεγάλα κομμάτια (σαν να τα μαδάμε), πάνω σε ένα καθαρό τραπεζομάντηλο. Την επόμενη μέρα θα δούμε ότι έχουν ξεραθεί.
Αυτό είναι και το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Για το ψήσιμο της τυρόπιτας θα χρησιμοποιήσουμε πυρέξ.
Με το βούτυρο γάλακτος αλείφουμε το πυρέξ τόσο στον πάτο, όσο και γύρω γύρω στα πλαϊνά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μισά από τα αποξηραμένα κομμένα φύλλα κρούστας έτσι ώστε να καλύψει όλο τον πάτο  του πυρέξ.
Αφού απλώσουμε καλά τα αποξηραμένα φύλλα τα ραντίζουμε κατά μήκος και κατά πλάτος με βούτυρο γάλακτος με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε τα 400 γραμμάρια φέτα, τα 400 γρσμμάρια regato τριμμένο, τα 6 αυγά, το πιπέρι και  ανακατεύουμε καλά έτσι ώστε να υπάρχει μία ομοιογένεια στο μείγμα μας.
Με ένα κουτάλι της σούπας τοποθετούμε κουταλάκι κουταλάκι το μείγμα των τυριών πάνω από τα φύλλα μέσα στο πυρέξ .
Χρησιμοποιούμε αυτόν τον τρόπο, καθώς άν ρίξουμε όλο το μείγμα και προσπαθήσουμε να το απλώσουμε, τα αποξηραμένα φύλλα που είναι σε κομματάκια, θα κουνιούνται και θα χαλάσει η βάση της πίτας μας.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα υπόλοιπα αποξηραμένα φύλλα που έχουν μείνει με προσοχή έτσι ώστε να καλυφθεί όλο το μείγμα μας.
Ραντίζουμε με βούτυρο γάλακτος τα φύλλα.
Τέλος σε ένα μπωλ ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος με τη σόδα και περιχύνουμε κουταλάκι κουταλάκι σε όλη την επιφάνεια της τυρόπιτας.
Η τυρόπιτα ψήνεται στους 180 βαθμούς,  πάνω και κάτω αντιστάσεις για περίπου μία ώρα (αναλόγως και το φούρνο σας).  Μόλις η τυρόπιτα ροδίσει από πάνω, τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο.
Ελέγχεται αν έχει ψηθεί από κάτω και στα πέντε τελευταία λεπτά αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο.





















Καλή Επιτυχία και Καλή σας Όρεξη !!!
Κάτια και γιαγιά Κωστούλα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου