Ads 468x60px

Pages

Για το blog, tokouzinakitispareas.blogspot.com, χρησιμοποιούνται εκτός από τις προσωπικές φωτογραφίες των αρθρογράφων, &εκείνες που είναι δημοσιευμένες στο internet.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Αγκινάρες Αλα Πολίτα

  Αρχικά, θέλω να κάνω μια εισαγωγή για το συγκεκριμένο πιάτο, μιας και οι αγκινάρες είναι ένα παρεξηγημένο φαγητό. Όταν λέω "σήμερα θα φάω αγκινάρες", οι περισσότεροι κάνουν μια γκριμάτσα απέχθειας χωρίς να έχουν καν δοκιμάσει. 
  Πριν κάποια χρόνια, έτυχε και είχα πάει μεσημέρι στο σπίτι των αδελφικών μου φιλενάδων μετά τη δουλειά, Σία και Αντωνία. Αρκετά κουρασμένη και πεινασμένη, μη έχοντας τι άλλο να μου προσφέρουν, φέρνει η γιαγιά Τόνια ένα πιάτο, Αγκινάρες Αλά Πολίτα. Ναι, ναι ! έκανα την ίδια γκριμάτσα !!! Με κατάλαβε ότι δεν επρόκειτο να το πλησιάσω και μου λέει:
"Δοκίμασε το, κι αν δεν σου αρέσει, μη το τρως. Κάτι θα βρω να σου φτιάξω." 
  Έτσι, προσδοκώντας να μου φτιάξει καμιά τηγανιά πατάτες, λέω "Ας φάω μια μπουκιά!". Τι ήταν να την φάω; Από εκείνη την ημέρα, αυτό το πιάτο μπήκε στη λίστα με τα αγαπημένα μου! Αμέσως ζήτησα τη συνταγή και πηγαίνοντας σπίτι, σταμάτησα και αγόρασα φρέσκες αγκινάρες. Τις μαγείρεψα...και πιστέψτε με, με φετούλα και ψωμάκι, είναι μούρλια !!!!!
  Μη ξεχνάτε ότι η αγκινάρα είναι από τα ελάχιστα λαχανικά που πωλούνται με το τεμάχιο και εκτός αυτού είναι και ακριβούτσικο (ίσως και το ακριβότερο).


Πάμε να μαγειρέψουμε...




ΥΛΙΚΑ:
7-8 αγκινάρες φρέσκες (ή 2 σακουλάκια κατεψυγμένες)
3-4 μέτριες πατάτες κομμένες σε τέταρτα (ή και σε κυβάκια)
Χυμός από ένα λεμόνι (αν σας αρέσουν τα ξινά όπως εμένα, μπορείτε να βάλετε 2 λεμόνια)
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
Μισό φλιτζάνι άνηθος ψιλοκομμένος
4 κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδελίτσες
100 γραμ. αρακά (προαιρετικά) 
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο 
1 αυγό
Αλάτι-Πιπέρι
Λίγο αλεύρι ή Νισεστέ (περίπου μιά κουταλιά της σούπας)


















ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αρχικά, εάν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες αγκινάρες, τις καθαρίζουμε.


Βάλτε το λάδι σε μία πλατιά ρηχή κατσαρόλα, επάνω σε δυνατή φωτιά, να κάψει. Ρίξτε μέσα το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια και σοτάρετέ τα ελαφρά. Ρίξτε τα καρότα και σοτάρετε λίγο ακόμη. Αραδιάστε μέσα στην κατσαρόλα τις αγκινάρες και τις πατάτες, ρίξτε (τον αρακά,) τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι και μια κούπα ζεστό νερό. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε το φαγητό, ώσπου να μαλακώσουν οι αγκινάρες και οι πατάτες και να μείνουν με λίγη σάλτσα, 30 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό ακόμη. Χτυπήστε το αυγό με το χυμό λεμονιού και το αλεύρι (ή το νισεστέ), ρίξτε μέσα λίγη από τη σάλτσα του φαγητού και κατόπιν αδειάστε το μέσα στην κατσαρόλα, κουνώντας την έτσι, ώστε το αυγολέμονο να πάει παντού. Αν δεν σας αρέσει το αυγολέμονο, περιχύστε το φαγητό με το χυμό λεμονιού, μόλις το κατεβάσετε από την φωτιά. Σερβίρετέ το ζεστό ή κρύο, είναι το ίδιο νόστιμο.




ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!!


ΚΑΤΙΑ
Ευχαριστώ τη γιαγιά Τόνια !!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου