ΥΛΙΚΑ (για 2 - 4 άτομα):
Για Τα Κεμπάπ:
1 κιλό κιμάς αρνίσιος (ή μοσχαρίσιος για όσους το προτιμούν πιο ελαφρύ)
1/4 φλ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 -3 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης (από βάζο)
2 αυγά
1 κ.σ. πάπρικα + 1 κ.γ. επιπλέον
1 κ.σ. κύμινο σε σκόνη
1/3 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι - πιπέρι - κόλιανδρο - κανέλα -
Μπαχάρι (κατά προτίμηση σε σκόνη) - μαύρο πιπέρι - κύμινο
Λίγο νεράκι (περίπου ένα ποτηράκι του κρασιού)
2 κ.σ. φρυγανιά
1 κ.σ. βούτυρο (ή ελαιόλαδο)
Για Τη Σάλτσα Ντομάτας:
1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 1/2 φλ. ντομάτες (ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες & χωρίς σπόρους ή κονσέρβα)
1 κρεμμύδι
Αλάτι - πιπέρι - κανέλα
Σάλτσα Γιαουρτιού:
2 φλ. γιαούρτι πρόβειο
5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
Αλάτι
Λίγο δυόσμο
Για Το Σερβίρισμα
2 πίτες για σουβλάκι
100 γρ. βούτυρο
1/2 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
1/2 κ.γ. πάπρικα
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Οι ποσότητες των μπαχαρικών είναι από μια πρέζα έως και ένα κουταλάκι του γλυκού, αναλόγως με τις δικές σας προτιμήσεις.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κεμπάπ:
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, τα αυγά, τη φρυγανιά, το ξύδι, το βούτυρο (ή το λάδι) τα μπαχαρικά, το σκόρδο
(εάν το σκόρδο δεν θέλετε να έχει έντονη μυρωδιά, θα πρέπει να αφαιρέσουμε την φύτρα του.)
Στο μίξερ βάζουμε τις κόκκινες πιπεριές με το νεράκι. Όταν οι πιπεριές μας πολτοποιηθούν, προσθέτουμε το μείγμα, στο μπολ με τον κιμά. Ζυμώνουμε καλά και στη συνέχεια σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ωστόσο ετοιμάζουμε τη Σάλτσα Ντομάτας:
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σωτάρουμε με λίγο νεράκι αρχικά. Μόλις "πιεί" το νεράκι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε την ντομάτα (εάν δεν είναι κονσέρβα, τις περνάμε πρώτα από τον τριφτή). Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε τη σάλτσα μας να βράσει για 20 έως 30 λεπτά.
Για τη Σάλτσα Γιαουρτιού, απλώς ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με το σκόρδο, το αλάτι και τον δυόσμο και το βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το barbeque ή προθερμαίνουμε το grill. Με βρεγμένα χέρια μοιράζουμε τον κιμά σε 4 κομμάτια. Περνάμε το κάθε κομμάτι κιμά σε σουβλάκι, δίνοντάς του το σχήμα λουκάνικου και προσέχοντας να έχει σε όλα τα μέρη το ίδιο πάχος. Βάζουμε τα σουβλάκια στο grill (ή στο barbeque) και τα ψήνουμε για 4 - 6 λεπτά από κάθε μεριά, γυρίζοντας τα πολλές φορές μέχρι να ψηθούν καλά. Ψήνουμε τις πίτες στο grill (ή στο barbeque ή στην τοστιέρα) για 1-2 λεπτά (μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς). Αν θέλουμε πριν τις ψήσουμε, τις αλείφουμε ελαφρώς με λάδι και από τις δύο πλευρές.
Σερβίρισμα:
Σε ένα πιάτο, βάζουμε κάτω κάτω, τις δύο πίτες τη μία πάνω στην άλλη και τις κόβουμε στα 4 (σταυρωτά). Τοποθετούμε τα κεμπάπ το ένα δίπλα στο άλλο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και στη συνέχεια με τη σάλτσα γιαουρτιού.
Τέλος, λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και τηγανίζουμε την πάπρικα τον μαϊντανό και το κόκκινο πιπέρι. Πασπαλίζουμε με το μείγμα το πιάτο μας, σαν τελευταία πινελιά και σερβίρουμε αμέσως !
Σερβίρετε με όποιον άλλον τρόπο θέλετε, αλλά πάντα ζεστό, με μονάδική κρύα τη σάλτσα γιαουρτιού!
Οι τηγανιτές πατάτες φυσικά, είναι το καλύτερο συνοδευτικό!
ΑΝΕΠΑΝΆΛΗΠΤΟ ΠΙΑΤΟ !!!!
TIP:
* Το αυθεντικό Κεμπάπ, φτιάχνετε με αρνίσιο κιμά.
* Μπαχαρικά που μπορείτε επιπλέον να χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε μόνο αλατοπίπερο από αυτά που αναφέρω : Garam Masala - Γκαράμ Μασάλα, Tandoori Masala - Ταντούρι Μασάλα
*Μπορείτε να γαρνίρετε με χοντροκομμένο ξερό κρεμμύδι.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!!
ΚΑΤΙΑ.
Για Τα Κεμπάπ:
1 κιλό κιμάς αρνίσιος (ή μοσχαρίσιος για όσους το προτιμούν πιο ελαφρύ)
1/4 φλ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 -3 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης (από βάζο)
2 αυγά
1 κ.σ. πάπρικα + 1 κ.γ. επιπλέον
1 κ.σ. κύμινο σε σκόνη
1/3 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι - πιπέρι - κόλιανδρο - κανέλα -
Μπαχάρι (κατά προτίμηση σε σκόνη) - μαύρο πιπέρι - κύμινο
Λίγο νεράκι (περίπου ένα ποτηράκι του κρασιού)
2 κ.σ. φρυγανιά
1 κ.σ. βούτυρο (ή ελαιόλαδο)
Για Τη Σάλτσα Ντομάτας:
1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 1/2 φλ. ντομάτες (ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες & χωρίς σπόρους ή κονσέρβα)
1 κρεμμύδι
Αλάτι - πιπέρι - κανέλα
Σάλτσα Γιαουρτιού:
2 φλ. γιαούρτι πρόβειο
5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
Αλάτι
Λίγο δυόσμο
Για Το Σερβίρισμα
2 πίτες για σουβλάκι
100 γρ. βούτυρο
1/2 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
1/2 κ.γ. πάπρικα
1 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Οι ποσότητες των μπαχαρικών είναι από μια πρέζα έως και ένα κουταλάκι του γλυκού, αναλόγως με τις δικές σας προτιμήσεις.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Κεμπάπ:
Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, τα αυγά, τη φρυγανιά, το ξύδι, το βούτυρο (ή το λάδι) τα μπαχαρικά, το σκόρδο
(εάν το σκόρδο δεν θέλετε να έχει έντονη μυρωδιά, θα πρέπει να αφαιρέσουμε την φύτρα του.)
Στο μίξερ βάζουμε τις κόκκινες πιπεριές με το νεράκι. Όταν οι πιπεριές μας πολτοποιηθούν, προσθέτουμε το μείγμα, στο μπολ με τον κιμά. Ζυμώνουμε καλά και στη συνέχεια σκεπάζουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Ωστόσο ετοιμάζουμε τη Σάλτσα Ντομάτας:
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σωτάρουμε με λίγο νεράκι αρχικά. Μόλις "πιεί" το νεράκι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε την ντομάτα (εάν δεν είναι κονσέρβα, τις περνάμε πρώτα από τον τριφτή). Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αφήνουμε τη σάλτσα μας να βράσει για 20 έως 30 λεπτά.
Για τη Σάλτσα Γιαουρτιού, απλώς ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με το σκόρδο, το αλάτι και τον δυόσμο και το βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.
Ετοιμάζουμε το barbeque ή προθερμαίνουμε το grill. Με βρεγμένα χέρια μοιράζουμε τον κιμά σε 4 κομμάτια. Περνάμε το κάθε κομμάτι κιμά σε σουβλάκι, δίνοντάς του το σχήμα λουκάνικου και προσέχοντας να έχει σε όλα τα μέρη το ίδιο πάχος. Βάζουμε τα σουβλάκια στο grill (ή στο barbeque) και τα ψήνουμε για 4 - 6 λεπτά από κάθε μεριά, γυρίζοντας τα πολλές φορές μέχρι να ψηθούν καλά. Ψήνουμε τις πίτες στο grill (ή στο barbeque ή στην τοστιέρα) για 1-2 λεπτά (μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς). Αν θέλουμε πριν τις ψήσουμε, τις αλείφουμε ελαφρώς με λάδι και από τις δύο πλευρές.
Σερβίρισμα:
Σε ένα πιάτο, βάζουμε κάτω κάτω, τις δύο πίτες τη μία πάνω στην άλλη και τις κόβουμε στα 4 (σταυρωτά). Τοποθετούμε τα κεμπάπ το ένα δίπλα στο άλλο. Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας και στη συνέχεια με τη σάλτσα γιαουρτιού.
Τέλος, λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και τηγανίζουμε την πάπρικα τον μαϊντανό και το κόκκινο πιπέρι. Πασπαλίζουμε με το μείγμα το πιάτο μας, σαν τελευταία πινελιά και σερβίρουμε αμέσως !
Σερβίρετε με όποιον άλλον τρόπο θέλετε, αλλά πάντα ζεστό, με μονάδική κρύα τη σάλτσα γιαουρτιού!
Οι τηγανιτές πατάτες φυσικά, είναι το καλύτερο συνοδευτικό!
ΑΝΕΠΑΝΆΛΗΠΤΟ ΠΙΑΤΟ !!!!
TIP:
* Το αυθεντικό Κεμπάπ, φτιάχνετε με αρνίσιο κιμά.
* Μπαχαρικά που μπορείτε επιπλέον να χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε μόνο αλατοπίπερο από αυτά που αναφέρω : Garam Masala - Γκαράμ Μασάλα, Tandoori Masala - Ταντούρι Μασάλα
*Μπορείτε να γαρνίρετε με χοντροκομμένο ξερό κρεμμύδι.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ !!!!
ΚΑΤΙΑ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου